Nagyárpád.hu

...közösségi oldala

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Moór Eszter, a 18. számú önkormányzati választókerület képviselője (Fidesz-KDNP)

Moór Eszter a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke, bemutatkozó riportja.

- Hogyan lép egy nő a politika meglehetősen kemény és nem igazán hölgyeknek való területére?

- Már régóta érdekel a politika, már 1989 környékén elkezdtem foglalkozni vele és tulajdonképpen meglehetősen egyenes út vitt egészen idáig, mivel a rendszerváltás óta a helyi Fideszben tevékenykedtem, és a városházi frakció munkáját is ekkortól segítem. Már négy éve is indultam egyéni mandátumért, ugyanebben a körzetben, de akkor, ha kicsivel is de lemaradtam Soó László szocialista jelölt mögött. A nagyárpádi és postavölgyi városrészekben már akkor is több szavazatot kaptam, de a lakótelepi területen ellenfelem volt népszerűbb, így összességében, ha kevéssel is de kikaptam. Ez nekem jelzés volt, hogy hol kell erősítenünk, így most ősszel erre a területre különösen figyeltem és ennek az országos politikai hangulatváltozása után meg is lett a gyümölcse. Talán a mostani győzelmem annak is köszönhető, hogy az előző négy évben is a területen dolgoztam annak ellenére, hogy nem én voltam a helyi képviselő, próbáltam a helyi ügyeket támogatni és az emberek gondjain segíteni, így nem volt hiteltelen a mostani indulásom.

- Ön egy olyan bizottság elnöke, amelyik a szociális ügyeket is viszi. Hogyan látja, ezen a területen melyek a legfontosabb feladatok?

- Huszonkét éve dolgozom a szociális, sport és civil területeken, így a korábbi munkatapasztalataim és végzettségem alapján ez a bizottság nekem igazán testhezálló. Korábban szakértőként ennek a bizottságnak a munkáját segítettem. A szociális területen a legfontosabb előttünk álló feladat a szociálpolitikai koncepció aktualizálása és újratervezése, hiszen a társadalmi igények és a gazdasági körülmények folyamatosan változnak. A helyzethez alkalmazkodó, de fenntartható intézményrendszert kell ehhez működtetni, ennek feltételeit pedig az önkormányzatnak kell megteremteni. A pécsi polgároknak pontosan tudniuk kell hogy a szociális ellátórendszer mikor, milyen helyzetekben áll rendelkezésükre. Ennek tudatosítása, és a lakossági tájékoztatás szintén a mi feladatunk.

- A sport ugyancsak izgalmas terület, nem kevesebb igénnyel és városi szinten gazdag egyesületi élettel.

- A város eddig is próbálta a sportegyesületeket segíteni erejéhez mérten és itt nem csak a pénzügyi támogatásra gondolok, hiszen azon kívül számos módon segítjük a klubokat, egyesületeket és a sportolókat. Több létesítmény van a birtokunkban, melyet kedvezményesen használhatnak, de vannak  például sportolóknak kiadható lakásaink is. A sportra egyébként soha nem elég a pénz, legalább is ha az igényeket nézzük, akkor biztosan nem elég. Egy azonban teljesen valószínű, idén és a jövő évi költségvetésben sem lesz az eddiginél több pénz a rendszerben, vissza kell térnünk és meg kell alkotnunk a sport koncepciónkat, amelynek létrehozásában szerepet szánunk minden pécsi sportegyesületnek. Azonban a koncepciót nem csak létrehozni kell, hanem végrehajtani is. Ebben különbség lesz a megelőző időszakokhoz képest, hiszen mi ezen a vonalon szeretnénk következetesen végigmenni.

- A végrehajtáshoz most abszolút többsége van a Fidesznek az önkormányzaton belül. Mennyire lesz beleszólása a többi képviselőnek a bizottsági munkába?

- A többi képviselő ötletét és javaslatát is természetesen figyelembe kívánom venni, csakúgy, mint az együttműködő szakmai partnereinkét, a civil szervezetekét, vagy magánszemélyekét is. Persze az mindig az adott ügyön múlik, hogy mennyire épül be az elképzeléseinkbe, nyilván a tisztességes, jó szándékú és szakmailag is korrekt javaslatok, amennyiben a többség bizalmát bírják és illeszkednek a koncepcióba, azután is zöld utat kapnak. Csakúgy, mint az előző ciklusban, Páva Zsolt polgármestersége alatt. Arra viszont nem lehet számítani, hogy érdeksérelmek nélkül zajlik majd a munka. Bármilyen furcsa ezt így kimondani, de gondoljunk csak a szociális területen a bérlakások odaítélésére, vagy a sporttámogatásokra, vélt, vagy valós sértettek mindig lesznek, hiszen erőforrásaink nem végtelenek. A cél az, hogy a városban élők többségének ne sérüljön az érdeke, ha ez sikerül, akkor sikeres lesz a munkánk az önkormányzat bizottságaiban és a közgyűlésben.

- Mennyiben lesz ez a testület más, mint az előző?

- A felelősségi viszonyok teljesen tisztázottak, mi ennek megfelelően fogjuk végezni a munkánkat, alapossággal és tisztességgel. Szeretnénk négy év múlva elmondani, hogy minden döntésünket a város érdekében tettük, és minden lépésnek megvolt maga szakmailag indokolt oka.

forrás: Pécsi Riport