Nagyárpád.hu

...közösségi oldala

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Már 280 forintnál jár az euró

Eséssel indult a péntek a forint piacán, miután az elromló nemzetközi hangulatot még a nyugdíjpénztárak államosításával kapcsolatos aggodalmak is tetézték.

Gyengült a forint pénteken a bankközi devizapiacon, az euróval a 279-280 forintos sávban kereskedtek a délelőtt folyamán. A dollárt fél 12-kor 211, a svájci frankot 210,50 forinton jegyezték. Az EUR/USD árfolyam 1,3250 közelében töltötte a délelőttöt.

Mit mondanak a Commerzbank szakemberei?

Már láthatáron belülre került a 280-as lélektani határ, ütik a zlotyit is, főleg az európai adóssághelyzet problémái miatt, a PIIGS országok közül a görögök mellé az írek is feliratkoztak a segélyben részesülők közé, de a portugálok és a spanyolok is várhatóan rászorulnak a pénzügyi mankóra.

A csoportból az olaszok mellett a belgák is kezdenek a fókuszba kerülni, náluk is történelmi magasságokba került a CDS felár. A belgiumi helyzet sem rózsás, ugyanis az ország eladósodottsága az éves GDP 100 százaléka felett van, és a piac kevés mozgásteret lát a megosztott országban, hogy a kormány ütőképes megszorító csomagot legyen képes elfogadtatni.

Az igen rossz nemzetközi hangulatot tetézi, hogy a „nyugdíjeinstand” miatt újra felkerült az ország a tekintélyesebb gazdasági lapok címoldalára, sőt, Brüsszel is nemtetszését fejezte ki a nyugdíjpénztárakban kezelt vagyon államosításával kapcsolatban. A tőzsde mélyrepülése, a forint gyengülése és a hazai kötvényhozamok éves csúcsdöntése is részben a tervezett intézkedések következménye.

Ecoline